Despre noi

Aikikai Romania

În 1991, cu acordul Hombu Dojo si la recomandarea maestrului Fumio Toyoda, George Raicu sensei înființează organizația Aikikai România.

Organizația Aikikai –www.aikikai.or.jp - a fost înființată de fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba O Sensei și este organizația centrală pentru dezvoltarea și popularizarea Aikido în întreaga lume. Denumită și „Aikikai So Hombu", sau mai simplu, "Aikikai", aceasta a primit recunoașterea oficială a guvernului japonez în 1940. 

190e0c21-44bc-4457-b29b-1ec067bfbfa9

În 1995, la patru ani de la infiintare, Aikikai România devine prima organizatie de Aikido din Romania recunoscută de către organizația mondială de aikido, Aikikai, din Japonia. 

Încă de la inceputuri, Aikikai Romania a urmarit să promoveze practica tradițională a Aikido așa cum a fost creat de O Sensei Morihei Ueshiba și așa cum a fost și este diseminat în întreaga lume de Fundatia Aikikai. 

Organizația națională de Aikido Aikikai Romania a beneficiat întotdeauna de sprijinul organizației mondiale de Aikido, Aikikai Japonia. Astfel, au fost organizate seminarii internaționale pe teritoriul Romaniei conduse de: Giorgio Veneri Sensei (Italia), Peter Bacas Sensei (Olanda), Takeshi Kanazawa, 7 dan, Hombu Shihan, Takanori Kuribayashi, 7 Dan, Hombu Shihan, Yukimitsu Kobayashi, 7 Dan, Hombu Shihan, Yoshiaki Yokota, 7 Dan, Hombu Shihan, Shoji Seki, 8 Dan, Hombu Shihan, Masatake Fujita, 8 Dan, Hombu Shihan, elev direct și secretar personal al fondatorului aikido, maestrul care a avut cea mai importanta contribuție în formarea instructorilor de aikido Aikikai din România. 

Membri ai Aikikai Romania au participat in fiecare an la seminarii internationale cu maestri Aikikai in multe din tarile lumii : Bulgaria, Rusia, Ungaria, Austria, Franta, Italia, Olanda, Serbia, Polonia, Ucraina, Estonia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si nu in ultimul rand Japonia. 

În luna mai a anului 2014 George Raicu Sensei (fondatorul Aikikai Romania) a trecut în neființă. Avand in vedere importanta primei organizatii de Aikido din Romania si dorinta fiului lui George Raicu sensei, Andrei Raicu, câțiva dintre practicanti si cativa dintre foștii săi elevi au reorganizat Aikikai România, care și-a reluat activitatea din luna august 2015, cu o nouă conducere tehnica si executivă, recunoscută și autorizată de organizația Aikikai din Japonia: președinte Mihăiță Deleanu, 4 dan (unul din cei mai vechi membri ai Aikikai Romania, din anul 1991); vicepreședinte Adrian Bunea, 5 dan; secretar general Sorin Despa, 5 dan (Sorin Despa sensei a fost unul din reprezentantii României la Aikido la World Combat Games în 2013, la St.Petersburg, Rusia din partea Fundatiei Romane de Aikido Aikikai) precum si Adrian Ionescu 4 dan, membru. 

In luna august 2020, Adrian Ionescu Sensei, 5 Dan (secretar general Aikikai România) a trecut in nefiinta.

Intre anii 2023 – 2025 conducerea tehnica si executiva a Aikikai Romania recunoscută și autorizată de organizația Aikikai din Japonia este:

Președinte Adrian Bunea – 6 Dan;

Vice-Președinte Mihăiță Deleanu – 5 Dan;

Secretar General Sorin Despa -6 Dan.

În prezent Aikikai Romania are 21 dojo-uri în orasele Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Buftea, Balotesti, Piatra Neamt, Oradea, Targu-Mures și peste 550 de membri, dintre care 83 yudansha (centuri negre) recunoscute de organizația Aikikai din Japonia și acordate de Doshu Moriteru Ueshiba (nepotul fondatorului si Președinte al Aikikai Japonia – Aikido Hombu Dojo). 

Aikikai România este dechisa la colaborarea cu toate organizatiile de Aikido recunoscute de Hombu Dojo dar si cu cele care doresc sa practice Aikido in forma creata si transmisa de O Sensei si de urmasii sai. Ii asteptam alaturi de noi pe toti cei care doresc sa invete, sa practice si sa transmita aceasta arta martiala, care, desi relativ noua ca an al aparitiei, are un puternic caracter traditional in ce priveste continutul si metoda.